De Bullmastiff

Ontstaan

Zoals de naam al zegt stamt de Bullmastiff af van de Engelse Bulldog en de Engelse Mastiff. In de tweede helft van de 19e eeuw hadden jachtopzieners behoefte aan een hond die hen kon bijstaan bij hun nachtelijke speurtochten naar stropers. De bestaande rassen van die tijd waren niet geschikt voor deze taak. Kruisingen tussen Bulldog en Mastiff bleken het meest geschikt. De Game keeper’s Night Dog was geboren.

Algemeen

De Bullmastiff is een groot ras dat in het eerste levensjaar explosief groeit. Dit is iets waar je terdege rekening mee moet houden. Vermijd wilde spelletjes en extreme belasting in het eerste levensjaar. De kleuren zijn gestroomd, zandkleur of rood. Hij heeft altijd een zwart masker. Hoewel we soms grotere exemplaren zien, is het gewicht van een reu tussen de 50 en 60 kilo met een schoft van 63,5 tot 68,5 cm en van de teef tussen de 40 en 50 kilo, met een schoft van 61 tot 66 cm.

Karakter

Tijdens het eerste levensjaar kan een Bullmastiff soms wat onstuimig zijn. Na het eerste jaar is de gemiddelde Bullmastiff in huis een rustige hond die zich gemakkelijk aanpast aan de gezinssituatie. Ze worden laat geestelijk volwassen, waardoor ze op jonge leeftijd nog wel eens terughoudend kunnen reageren op nieuwe situaties. Reuen kunnen buitenshuis (vooral op latere leeftijd) nogal strijdvaardig zijn naar seksegenoten. Een Bullmastiff stelt zijn gezin op nummer 1 en met name kinderen draagt hij een warm hart toe. Desondanks dient een toekomstig eigenaar stevig in de schoenen te staan en een consequente maar zeker geen harde opvoeding te kunnen geven.

Ras standaard

Om in staat te zijn de Bullmastiff in een oogopslag te kunnen onderscheiden van andere rassen, moet de hond opvallende en kenmerkende eigenschappen hebben. Van alle erkende rassen is een rasstandaard opgesteld. De standaard dient als leidraad voor fokkers en keurmeesters en vorm als het ware een ideaalbeeld waar de honden van het betreffende ras aan moeten voldoen. De ras standaard van de Bullmastiff betreft FCI standard nr. 157c – Goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de FCI op 23 en 24 juni 1987 te Jeruzalem.

 

Voor een uitgebreide beschrijving van het ras en de ras standaard verwijzen wij naar de website van de Bullmastiff Vereniging Nederland

 

Bron: Bullmastiff Vereniging Nederland